Nederlandse groenten

De Nederlandse groenten

Door de globalisatie zijn alle hoeken van de wereld opeens verrassend gemakkelijk te bereiken. Groene, fruit en andere producten liggen in onze supermarkt en zijn door dalende transportkosten niet eens meer zo duur. Met het transporteren van deze producten vanuit alle landen van de wereld naar Nederland, komt echter ook grote milieuvervuiling. Denk maar aan de enorme diesel schepen die deze producten de oceanen over verschepen. Dit zijn enorme CO2 uitstoters. Je hoort het dus steeds vaker: eet lokale producten. Eet de producten die in je buurt of in hetzelfde land worden geproduceerd.

En daar komt nog een kanttekening bij: Eet bij voorkeur seizoensgroente. Elke groente wordt op een bepaald moment geoogst. Dan is deze het verst en het lekkerst. Veel groenten zijn echter het hele jaar door verkrijgbaar. Supermarkten passen zich namelijk aan op de wensen van de klanten en de klanten wil het hele jaar door alles kunnen kopen. Wanneer je boerenkool in de zomer koopt, betekent dit echter extra opslag gedurende enkele maanden. Dit kosten niet alleen extra geld, maar ook extra vervuiling voor het milieu. Hou het dus gemakkelijk. Eet lokaal geproduceerde producten en groente en fruit die passen bij het seizoen. Zo deden onze grootouders het ook.

Bovendien verhoogt dit de kwaliteit van de producten, want deze zijn dan vers. Ze zijn niet wekenlang vervoerd in een container of maandenlang opgeslagen in een vriezer. Maar vergeet niet het volgende: wat is lekkerder dan een oliebol op oudejaarsavond? Of een kommetje snert wanneer het buiten koud is? Of een bord verse witte asperges wanneer het seizoen is begonnen? Of een bord heerlijke stamppot wanneer de koude dagen van de winter zijn aangebroken? Door te eten wat het seizoen ons geeft, kunnen we veel meer genieten van deze diverse gerechten. Dit genot is veel groter dan wanneer je alles heel het jaar door eet. Dan is het speciale eraf.

Lokale groenten

Nederland heeft geen wereldberoemde keuken, maar wel kwaliteitsproducten. Nederland is één van de grootste exporteurs van landbouwproducten en een innovator op het gebied van het verbouwen van landbouwproducten.

Nederland produceert wel degelijk heerlijke groenten en fruit. Denk bijvoorbeeld aan aardappels, uien en wortels. We eten deze groenten veel, want ze zijn goedkoop en lekker. Bijvoorbeeld in de hutspot.

Vingino

Nederland staat ook bekend om onze kool. We eten relatief heel erg veel kool. Bijvoorbeeld andijvie, boerenkool, spinazie, witte kool, rode kool, Chinese kool of spitskool. Maar in dezelfde familie vallen de verschillende slasoorten.

Ook de wortel familie is rijk vertegenwoordigd in de Nederlandse keuken. In deze groep zitten veel ‘vergeten groenten’, die momenteel opnieuw hun gloriedagen beleven. Bijvoorbeeld de bekend oranje wortel, maar ook gele wortel, pastinaak en andere vergelijkbare groente. Dit zijn harde groente, maar elk heeft zijn eigen smaak.